T&R splet blog o spletnih storitvah. Razgaljamo tehnologijo!

reference spletnih strani
30th October

Kdaj uporabiti class in kdaj id oznako za CSS selektorje

Če želimo izdelati spletno stran v skladu z W3C standardom in jo tudi validirati, moramo CSS selektorje uporabljati pravilno in v skladu s standardom. Spletna stran bo sicer pravilno prikazana tudi v primeru, če ne uporabljamo class in id CSS elementov pravilno. Ne bo pa validirana.

Če na kratko opišem čemu je namenjen class CSS element in čemu ID element. Oba sta namenjena CSS selektorjem, s katerim nato HTML elementom določimo CSS ukaze.

Pravilo:

class: se uporablja takrat, ko se nam HTML element z enako css oznako pojavi večkrat. V CSS dokumenti ga označimo s piko (.imeClass)
id: pa se uporablja takrat, ko se nam HTML element pojavi samo enkrat v celotni HTML kodi. V CSS dokumenti ga označimo z lojtro(#imeID)

Primer:

CSS koda recimo izgleda takole[CSS] #vsebina { border: 1px solid #999}
.moder {color: blue} [/CSS]
in  HTML takole

[HTML]

Tekst, kjer imamo več besed v modri barvi

[/HTML]

V praksi to izgleda takole:

Tekst, kjer imamo več besed v modri barvi.

DIV element z oznako vsebina se nam pojavi samo enkrat, span z oznako moder pa večkrat.

Priporočilo:

Priporočam vam uporabo ID oznake za osnovne elemente HTML strukture (glava, vsebina, noga, glavna navigacija, reklamno področje), ostalo pa označujte s CLASS oznako.


4x komentirano na “Kdaj uporabiti class in kdaj id oznako za CSS selektorje”

 1. Urban je napisal:

  Hm, tega pa nisem vedel.

  Ampak se mi zdi precej smotano, včasih ne veš, ali se bo element pojavil samo enkrat :\

 2. Antony je napisal:

  @Urban: predlagam, da se držiš priporočila na koncu posta. Za določene stvari že vnaprej veš, da se ti bodo pojavljale samo enkrat.

 3. svizec je napisal:

  Hmm, kaj pa če vedno uporabljaš class, stran bo še vedno validna in bo prikazana pravilno ne? Se pozna pri kakšni optimizaciji ali v čem sploh je potem fora ID-ja?

 4. Roky je napisal:

  ID imajo večjo prioriteto pri css clasih, uporabno je tudi pri selekciji z Javascript DOM elementi, kjer lahko potem dobiš točno ta element s pomočjo ID-ja (zato mora biti unikaten).

Dodaj komentar

You must be logged in to post a comment.