T&R splet blog o spletnih storitvah. Razgaljamo tehnologijo!

reference spletnih strani
9th September

CSS triki za Google CHROME brskalnik

Spomladi sem ves navdušen pozdravil novico, da je delovna verzija Internet Explorerja 8 opravil ACID test. Takrat sem upal, da bodo v prihodnosti brskalniki upoštevali W3C standarde pri generiranje HTML vsebine spletnih strani. S prihodom novega brskalnika Chrome pa se stvari še dodatno zapletajo, čeprav je generator HTML kode v osnovi enak kot v Apple  Safariju, ki je v tem pogledu odličen.
Nekaj dni nazaj sem imel malo specifičen primer HTML postavitve, kjer mi je uspelo IE6 in 7, Firefox ter Opero uskladiti pri prikazu te vsebine, Safari pa mi je zadevo malo zbluzil (prav tako tudi Chrome, ki ga pa tarkrat še ni bilo).Takrat sem se lotil iskanja CSS selektorjev, katere bi upošteval samo Safari in Chrome (seznam podprtih CSS selektorjev si oglejte tukaj). Ker je novi Googlov brskalnik Chrome v tem pogledu enak pomeni, da imam še dodatno težavo. K sreči oba podpirata enake selektorje.

Rešitev sem našel na spletni strani evotech, kjer poudarjajo, da bodo verjetno v prihodnosti ta CSS selektor podpirali tudi ostali brksalniki, zaenkrat pa zadeva deluje. Torej če želite prilagoditi specifičen del HTML vsebine samo za Safari in Chrome brskalnika potem si poslužite ukaza
[css]
body:nth-of-type(1) p{
color: #333333;
}
[/css]
oziroma

[css]body:first-of-type p {color:#ff0000;}[/css]

Glede na to, da ima Safari eno izmed najboljših CSS podpor (če ne najboljše) in tudi podpira največ ukazov iz prihajajočega nabora CSS3, predvidevam, da teh selektorjev niti ne boste potrebovali. Sam sem jih do sedaj samo enkrat.

Sorodni članki:
CSS triki – selektorji za Internet Explorer
Opera 9.5 – prvi brskalnik opravil Acid3 test
HTML Validacija – dodatek za Firefox (plugin)
Kako Internet Explorerju vbiti v betico ukaz min-height?
Vam ignoranca CSS2 standarda s strani Microsofta dela težave?
IE8 opravil test HTML in CSSa 


Dodaj komentar

You must be logged in to post a comment.